احمد رضا لاهیجان زاده در گفتگو با مهر ، افزود: در شرایط فعلی میتوان گفت تالاب گاوخونی خشک شده و چون هیچگونه کشاورزی در آن منطقه انجام نمیشود سرسبزی آن نقاط نیز از میان رفته و وضعیت خشکسالی، توسعه بیابانی به سمت اصفهان شاهد هستیم.
وی با اشاره به وضعیت بحرانی آب در اصفهان و تشکیل جلسه ستاد بحران افزود: اکنون اگر وضع اینگونه باشد روی جیره بندی آب برای شرب نیز بحث خواهد شد.
لاهیجان زاده با اشاره به اینکه اکنون کشاورزی در شرق صورت نمیگیرد و وضعیت حجم پشت سد زاینده رود بسیار محدود است، تصریح کرد: این وضعیت در مقایسه با 30 تا 40 سال گذشته بیسابقه است از این رو نمیتوان امیدی به حقآبه و یا زهاب برای تالاب داشت.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان یادآور شد: در شرایط فعلی نمیتوان برای تالاب گاخونی وضعیت خوبی را متصور شد.
وی در ادامه سخنان خود در خصوص میزان آب موجود در تالاب گاوخونی نیز اظهار داشت: میزان آب موجود در تالاب را از 1350 تا چند سال پیش بررسی کردهایم که مشخص شد در اواخر دهه 40 تا 50 شاهد خشک شدن تالاب بودهایم و در هر صورت این خشکسالیها ممکن است صورت گیرد.
لاهیجان زاده یادآور شد: در وضعیت خشکسالی روند حرکت کویر معکوس شده و این امر سبب افزایش غبار میشود.
وی همچنین با اشاره به آلودگی هوای اصفهان اظهار داشت: آلودگی هوای اصفهان ناشی از آلودگی منواکسید کربن نیست و به سبب میزان زراتی غباری است که بالا میرود و در واقع تفاوت اصفهان با تهران در همین غبار است و در هوای اصفهان غبار بیشتر میشود.
لاهیجان زاده در ادامه با اشاره به اهمیت تالاب گاوخونی ادامه داد: این تالاب در اکوسیستم اصفهان نقش موثری را داشت و اکنون با توجه به خشکسالی آثارش در آلودگی اصفهان قابل مشاهده است.
هنوز بخشی از تالاب رطوبت دارد
لاهیجان زاده در ادامه یادآور شد: هنوز بخشی از تالار رطوبت دارد البته کمتر از 10درصد از این تالاب زنده است.
وی به اهمیت تالاب گاوخونی نیز اشاره کرد و اظهار داشت: تالاب گاوخونی در واقع برای طبیعت جهان میان گذری برای پرندگان در بخش کویر مرکزی و یک ایستگاه توقف بود که مانند آن دیگر وجود ندارد که این ایستگاه به سبب خشکسالی حذف شده است.
امکان حفر چند حلقه چاه برای زنده نگه داشتن تالاب گاوخونی
مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود برای زنده نگه داشتن تالاب گوخونی افزود: در حال حاضر مشغول مطالعه طرحی هستیم که آیا امکان حفر چاه در کنار تالاب وجود دارد یا خیر.
لاهیجان زاده خاطرنشان کرد: در صورتیکه طرح مطالعاتی این امر به نتیجه برسد با حفر چند حلقه چاه به دنبال این هستیم تا یک دبی آب به تالاب گاو خونی وارد شود.